Portfolio – zachte kracht films

Je hoeft niet te schreeuwen om gehoord te worden

Uitgelichte films

Selectie van mijn werk

Het portfolio hieronder, bevat alleen de categorieën die ik gekozen heb. Deze site zou te zwaar worden als ik alle films hier zou laten zien. Kijk op Vimeo als je meer wilt zien, zoek op ‘Carolien Oosterhoff’. Ik maakte in totaal nu 209 films (stand van zaken jan. ’23).

Portfolio

Sinds 2012 werk ik ook als filmmaker en maak ik het liefst portretfilms van ambachtslieden. Mensen die een verhaal hebben waarbij ik voel: Dat Moet De Wereld In! Omdat je ontzettend belangrijk werk doet. En omdat ik maar al te goed begrijp hoe kwetsbaar het kan voelen om je werk te openbaren. Daarom.

Inspanningsverplichting versus resultaatverplichting

Als filmmaker kun je twee soorten films maken: opdrachtfilms en vrije films. De vrije film is een film die gemaakt wordt door de filmmaker zelf, zonder iemand anders’ plan. Het werk wordt achteraf pas verkocht. If at all. Zie hier de vrijheid van de creatief en het verdriet als dat nooit lukt. Een opdrachtfilm echter, kent een opdrachtgever en veronderstelt dat de opdrachtgever precies die film kan krijgen zoals hij/zij/x voor ogen heeft. En kijk: hier wordt het potentieel lastiger. Want hoe weet ik wat jij voor ogen hebt? Sterker nog, soms ben je daar als opdrachtgever zelf helemaal nog niet zo helder in en zo gek is dat niet! Dat komt vaak pas nadát de film af is, en je het proces een keer hebt meegemaakt. We bereiden ons samen zo goed mogelijk voor zodat we bijna niks aan het toeval overlaten. Juridisch is het zo dat ik als maker beschermd ben tegen overmatig onduidelijke opdrachtgevers en tegen klanten die toch eerlijk gezegd niet zo heel goed weten wat ze willen en daar pas tijdens het proces achterkomen. Daarom heb ik officieel een inspanningsverplichting en kan een resultaatverplichting artistiek én juridisch niet beloofd worden. Dat kan ik niet alleen, dat kan geen enkele kunstenaar…

Prijs

Wat kost een film? Tja, wat kost een huis? Dat ligt er aan: wat je in beeld wilt, hoe lang je de film wilt, hoeveel externe apparatuur ik eventueel moet inhuren, of evt. extra mankracht. Een richtlijn is dat ik 995,- (ex. BTW) per dag voor filmen reken en 695,- (ex BTW) voor een dag montage. Als je graag helemaal betrokken wilt zijn in de montage wordt dat weer stukken kostbaarder. Voorbereiding is 90% van het werk. Dan, na de filmdag start de montagefase. Je krijgt twee keer de mogelijkheid om feedback aan te leveren. De regisseur (ik, in dit geval) geeft de finale klap op de artistieke uitvoering van het gemaakte. Mocht je toch meer inspraak willen, dan kun je dat tegen mijn dagtarief erbij kopen. Dus: de 3e correctieronde kost dan 995,- Euro, en de 4e, 5e en 6e ook. Na de 7e ronde stoppen we en maak ik de film af in lijn met mijn visie. Want ergens moet er een punt gezet worden en de ervaring leert dat niet iedereen daar natuurgetalenteerd in is. Een film maken is een kunstwerk afleveren en dat is nu eenmaal geen formule waar je met wiskundige precisie een uitkomst op kunt garanderen. Dat vraagt dus nogal wat vertrouwen (in de regisseur) en loslaten (van jou). Ik heb inmiddels 10+ jaar ervaring, meer dan honderd films gemaakt en kan altijd een goede en eerlijke inschatting maken van hoeveel tijd we kwijt zijn voor jouw productie.

Blijf op de hoogte!

Je krijgt dan de nieuwste films automatisch in je inbox!